In het algemeen bevindt zich de informatie over een onderdeel of component op één of ander label of etiket dat aan het onderdeel is bevestigd. Direct Part Marking pakt de zaken anders aan. Zoals de naam aangeeft, wordt bij individueel gemarkeerde onderdelen in verwerkings- en productieprocessen alle relevante productinformatie op het onderdeel zelf vermeld.
Het doel van DPM is om een permanente link tussen het onderdeel en zijn informatie tot stand te brengen. Deze link blijft ook na verloop van tijd intact en heeft aangetoond uitermate bestand te zijn tegen invloeden van buitenaf of algemene slijtage.
Direct Part Marking wordt in tal van industrieën gebruikt. Of het nu gaat om de automobielindustrie, werktuigbouwkundige toepassingen of de productie van elektronica – overal vindt men voorbeelden in overvloed van Direct Part Marking!
Een typisch scenario is de identificatie van een auto-onderdeel voor latere tracering- of opvolgingsdoeleinden. De automobielproducent behaalt voordeel uit het feit dat hij exact kan nagaan waar en wanneer een defect onderdeel werd geproduceerd.
In principe kan elk materiaal, met uitzondering van papier, worden gebruikt voor Direct Part Marking. Onder de meestgebruikte materialen vindt men plastic/synthetische materialen, metaal en glas.
Er bestaan verschillende manieren om de informatie rechtstreeks aan een productiecomponent te verbinden. Direct Part Marking maakt vaak gebruik van Data Matrix-codes. Deze Data Matrix-codes dragen informatie op compacte wijze mee en nemen niet veel plaats in beslag. Bovendien zijn ze meer betrouwbaar dan standaard barcodes.
Hier zijn drie van de meestgebruikte methodes om Data Matrix-codes op productiecomponenten te plaatsen:
Afhankelijk van de individuele toepassing is de gemakkelijkste manier om informatie op een individueel gemarkeerd product te lezen ofwel een stationaire, ofwel een handheld 2D-scanner. In de meeste gevallen vertegenwoordigt een flexibele handheld de beste oplossing. Alle DPM-methodes vereisen een leesapparaat met verlichtingscapaciteit om op betrouwbare wijze codes te kunnen detecteren en met speciale decoderingfuncties om de informatie te kunnen verwerken en door te sturen naar uw softwaresysteem.
Productoppervlakken variëren dikwijls en zijn bovendien vaak zeer reflecterend — wat een heuse uitdaging is voor 2D-scanners. Onze handheld 2D-scanner OHV1000* maakt de verwerking van DPM-codes makkelijk! Hij past zich automatisch aan aan verschillende codepatronen op verschillende soorten oppervlakken en slaagt erin de informatie steeds op betrouwbare wijze te lezen en door te sturen.