De virtualisering van computersystemen heeft nu ook vat gekregen op procesautomatisering. De producenten, architecten, installatiebouwers en eindgebruikers van besturingssystemen erkennen in toenemende mate het onaangeboorde potentieel van technologie. Virtualisering zorgt voor een consolidatie van computersystemen door gebruik te maken van slechts enkele gecentraliseerde systemen en door kosten te besparen in hardware-aankopen en software-administratie.
Al in 2007 lanceerde Pepperl+Fuchs de eerste „thin client”-oplossing voor explosiegevaarlijke zones in de vorm van de VisuNet Remote Monitors (RM). Sinds die mijlpaal zijn we de ontwikkeling van thin client-operatorstations voor de specifieke behoeften van de procesindustrie blijven aandrijven.
De nieuwe „VisuNet RM Shell 4.0” luidt de nieuwe softwaregeneratie van VisuNet Remote Monitors in. Deze nieuwe generatie legt de nadruk op een maximum aan gebruikersvriendelijkheid en compatibiliteit met verschillende gevirtualiseerde procesbesturingssystemen.
VisuNet RM Shell 4.0 ondersteunt de meest recente versies van alle standaard remote protocolsystemen (Microsoft RDP, Emerson DRDC, VNC) en laat een rechtstreekse aansluiting op gevirtualiseerde en niet-gevirtualiseerde procesbesturingssystemen toe – zonder dat er behoefte is aan een bijkomende thin client in de explosiegevaarlijke zone. De procesbesturingssystemen kunnen met volledige functionaliteit worden gebruikt terwijl de integratie wordt vereenvoudigd. Al wat nodig is om snel een rechtstreekse verbinding met het gedistribueerde besturingssysteem tot stand te brengen, is het IP-adres van het bestaande systeem.
Tijdens dit proces bewijst de VisuNet RM Shell 4.0 zijn waarde dankzij zijn nauwkeurige, eenvoudige en gereduceerde gebruikersinterface („the shell”), waarbij enkel die informatie en menu's worden weergegeven die relevant zijn voor de gebruiker om de host-computerverbinding tot stand te brengen. Om de monitors nog gebruiksvriendelijker te maken, blijft het design van de gebruikersinterface hetzelfde voor alle remote protocols en behoudt het zijn vertrouwde „look and feel”. Daarnaast werd de software geoptimaliseerd voor gegevensinvoer via touchscreen.
Systeembeveiliging speelde een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van de VisuNet RM Shell 4.0. Een ingebouwde firewall en de mogelijkheid om USB-poorten voor geheugensticks te deactiveren, verminderen het risico op virussen of malware-infecties aanzienlijk. VisuNet RM Shell 4.0 gebruikt ook werkingsmechanismen die het ongewenst lokaal opslaan van data weigeren.
Een optionele beveiligde webbrowser beperkt internettoegang tot door de klant goedgekeurde websites. Deze webbrowser maakt interactie met toepassingen op installatiemanagementniveau (bijv. Manufacturing Execution Systems) mogelijk en biedt tegelijkertijd een betrouwbare bescherming tegen cyberaanvallen en bezoeken aan ongeautoriseerde websitepagina's.
Belangrijke bijkomende features garanderen procesveiligheid met dezelfde rigoureuze aanpak. Dankzij hun automatische aansluitingsfunctie kunnen de VisuNet Remote Monitors voorzien van RM Shell 4.0 worden geconfigureerd om een automatische verbinding tot stand te brengen met een vastgelegd host-systeem. Verbindingen die tijdelijk worden onderbroken, worden automatisch hersteld en verbindingen met vastgelegde back-up hosts worden automatisch tot stand gebracht. Netwerkfouten of host-serverstoringen worden snel en zonder verdere tussenkomst van de gebruiker verholpen.
VisuNet RM Shell 4.0 garandeert een veilige en betrouwbare weergave van de informatie van procesbesturingssystemen in het veld.