Het HART-communicatieprotocol (Highway Addressable Remote Transducer Protocol) maakt al ongeveer 30 jaar deel uit van de procesautomatiseringsindustrie.
Een onderzoek naar de huidige staat en toekomstverwachtingen voor dit wijdverspreid industrieel automatiseringsprotocol – waarom is HART zo'n succes gebleken en hoe kunt u voordeel halen uit HART?
Een belangrijk voordeel van HART is zijn wereldwijde toepassing en gunstige ontvangst in de verschillende markten en industrieën. Onafhankelijk van producenten en verkopers, verloopt de open communicatie via gestandaardiseerde, vastgelegde commando's. Voor de huidige generatie veldinstrumenten is de ondersteuning van de HART-functionaliteit een standaard feature. Ook procesbesturingssystemen ondersteunen HART-connectiviteit.
Bijna alle belangrijke producenten bieden hun producten aan met HART-interfaces. Eenvoudig gesteld: HART domineert in de wereld van de procesautomatiseringsinstallaties. Volgens de HART Communication Foundation zijn meer dan 30 miljoen wereldwijd geïnstalleerde apparaten HART-compatibel.
De HART Communication Foundation coördineert wereldwijde activiteiten met betrekking tot de toepassing en continue ontwikkeling van het HART-protocol. Apparaten zijn veranderd. Toepassingen zijn veranderd. Vereisten zijn veranderd: HART is steeds met zijn tijd meegegaan en heeft ondersteuning geleverd via het werk van de HART Communication Foundation.
Omdat HART-technologie gebaseerd is op conventionele bedrading kunnen bestaande installaties voortdurend worden uitgebreid. Dit betekent dat wanneer voor HART wordt geopteerd veldinstrumenten onveranderd blijven, gezien de meeste 4-20 mA apparaten HART-compatibele instrumenten zijn. Het HART-protocol is ook volledig compatibel met analoge standaards en digitale communicatiemethoden. Er is geen nood aan bijkomende bedrading of parametrering van hardware en software.
De meeste geautomatiseerde installaties van vandaag zijn gebaseerd op het beproefde 4-20 mA bedradingsconcept. Elk meetinstrument levert zijn “hoofdmeetwaarde” via de stroomlus van het standaard signaal. Dankzij HART-technologie kunnen deze apparaten echter meer procesinformatie leveren, doordat bijkomende, digitale informatie tegelijkertijd wordt doorgestuurd via het analoge signaal. Druktransmitters kunnen zo bijvoorbeeld ook temperatuurwaarden leveren.
Met de hulp van een HART-multiplexer maakt HART de verbinding van veldinstrumenten met een centraal Asset Management Systeem mogelijk. Wanneer een sensor meer informatie levert dan de meetwaarde wordt deze bijkomende informatie via HART naar de besturingszijde doorgestuurd. HART maakt ook de overdracht van status- en diagnostiekinformatie mogelijk voor het onderhoud en de parametrering van veldapparatuur. Het HART-protocol laat ook de implementatie van gedeeltelijke klepsluittests toe, die relevant zijn in veiligheidsgerelateerde toepassingen.