Een verbrandingsinstallatie in Triëst, Italië, verwerkt en wint dagelijks energie uit 450 ton huishoudelijk en commercieel afval. De eerste stap in het proces is de overbrenging van het afval uit de afvalput naar de verbrandingsoven. Dit verbrandingsproces levert slakken op, die op een slakkenhoop worden opeengehoopt. Stijgende rookgassen worden afgevoerd naar een stoomketel, waar ze via een turbine elektriciteit opwekken. Een filtratiesysteem reinigt het overblijvende rookgas grondig en stoot het als schone lucht in de atmosfeer uit.
Om de installatie zo veilig en efficiënt mogelijk te doen draaien, moeten temperaturen en drukniveaus worden gemeten en moeten klepstanden tijdens elke procesfase worden gecontroleerd. Het volledige verbrandingsproces vereist een waaier van analyse-instrumenten, motorstarters en frequentieomvormers. Er zijn geen explosiegevaarlijke omgevingen in deze verbrandingsinstallatie.
De modernisering van de afvalverbrandingsinstallatie van Triëst omvatte de vervanging van de stoomturbine, het verbrandingsrooster en de meet- en regeltechnologie. De nieuwe stoomturbine en het verbrandingsrooster verhogen de verwerkingscapaciteit en verbeteren de productiviteit van de verbrandingsinstallatie op indrukwekkende wijze. De vernieuwing van de meet- en regeltechnologie garandeert maximale installatiebeschikbaarheid, alsook meer efficiëntie en veiligheid tijdens de dagelijkse werking.
Als onderdeel van de modernisering werden alle 4-20 mA signalen vervangen door digitale communicatie. Uit de brede waaier van beschikbare apparaten en toepassingsmogelijkheden opteerde de installatiemanager voor PROFIBUS—waarbij analyse-instrumenten, motorstarters en frequentieomvormers via PROFIBUS DP werden verbonden en PROFIBUS PA voor temperatuur-, druk- en debietmetingen, alsook klepsturing werd geselecteerd.
Voor dit project bestaat de veldbusinfrastructuur uit FieldConnex® Segment Coupler 3 en FieldBarrier. De FieldBarrier, die oorspronkelijk voor explosiegevaarlijke omgevingen werd ontworpen, zorgt voor een galvanische scheiding van toestelaansluiting en de stamkabel voor de veldbus. Dit verhoogt de tolerantie voor aardingsfouten van de installatie aan de toestelaansluitpunten aanzienlijk, gezien zij de stamkabel niet beïnvloeden.
Het gebruik van deze nieuwe technologie vereist een ondersteuningsopleiding voor het personeel. Als onderdeel van hun “on-the-job training” opteerden de automatiseringstechnici in Triëst voor begeleiding bij de installatie en configuratie. Tijdens deze fase leverden Pepperl+Fuchs’ deskundigenadvies en technische bijstand.
Doordat digitale technologie zeer weinig bekabeling en minder besturingskasten vereist, kon de PROFIBUS-installatie sneller dan gepland worden voltooid. Bovendien versnelde de automatische installatie-inspectie met behulp van de FieldConnex® Advanced Diagnostic Module (ADM) de indienstname—wat de geplande stilstand van de hele installatie aanzienlijk beperkte. Toekomstige installatie-uitbreidingen zullen ongecompliceerd kunnen verlopen gezien bijkomende meetpunten enkel een beschikbare verbinding bij de FieldBarrier vereisen.
De FDT/DTM-technologie en het PACTware™-softwareplatform zorgen ervoor dat het onderhoudsteam steeds vanop afstand toegang heeft tot een brede waaier van systeeminformatie. Hierdoor zijn zij in staat proactief onderhoud uit te voeren en worden tijdrovende tussenkomsten op de werkvloer tot een minimum beperkt. Gebruikers kunnen de parameters van veldapparatuur zelfs vanuit de controlekamer aanpassen. Zo worden onderhoudskosten gereduceerd en wordt de beschikbaarheid van de verbrandingsinstallatie geoptimaliseerd.
De installatiemanager getuigt dat de instrumenten die via PROFIBUS zijn verbonden gedetailleerde diagnostiekinformatie en configuratiemogelijkheden vanop afstand bieden. Het team is van mening dat de verbrandingsinstallatie nu over de allernieuwste technologieën beschikt en volledig klaar is voor de toekomst. Qua werkwijze en gegevensbeschikbaarheid is duidelijk dat de efficiëntie aanzienlijk verbeterd is sinds de modernisering.