Geneesmiddelenproductie in grote farmaceutische bedrijven vereist strenge hygiënenormen. De productie vindt plaats in cleanrooms die onderworpen zijn aan de hoogste hygiënevereisten. Ten gevolge daarvan moeten productietanks en vaten regelmatig worden gereinigd—zelfs het kleinste chemische residu of enige kruisverontreiniging kan een volledige batch bederven. Het reinigingsproces is verdeeld in verschillende fasen waarin de tanks worden gespoeld met verschillende solvents zoals chloroform, steriel gezuiverd water (PW) of water voor injectie (WFI). Om de reinigingsmiddelen veilig en makkelijk te verwijderen, is een afvoersysteem voor solvents voorzien. De operator kiest tussen het normale afvoerkanaal dat naar het rioolstelsel leidt of het afvoersysteem voor solvents. De vloeistoffen van dit laatste afvoerkanaal worden verzameld in twee reservoirs in een omgeving die als ATEX Zone 1 wordt geclassificeerd. Wanneer beide tanks vol zijn, worden de vloeistoffen in een tankwagen geladen. Wegens het explosiegevaar moet de operator bepaalde veiligheidsvoorschriften volgen tijdens het laad- en ledigingsproces.
Het doel van dit project was om het ledigingsproces te automatiseren om zo het tankbeheer te vereenvoudigen. Dit vereiste een visualiseringsoplossing om de verschillende processtappen te monitoren en besturen. Voor de afwerking van het proces zou de operator stap-voor-stap instructies op het scherm moeten kunnen doorlopen. Nadat de operator is ingelogd, zou het systeem automatisch moeten controleren of de aardingsinstallatie verbonden is. Als de aardingsinstallatie op correcte wijze is verbonden, zou het menu moeten worden geactiveerd zodat de operator het proces in gang kan zetten. Indien niet, zou het menu in het grijs moeten worden weergegeven en geblokkeerd. In de volgende fase zou de operator moeten kunnen kiezen welke tank moet worden leeggemaakt. Naast deze vereisten moet de oplossing ook compatibel zijn met het bestaande SCADA-systeem van het bedrijf.
De Pepperl+Fuchs oplossing bestond uit een op de muur gemonteerde Remote Monitor van het VisuNet-gamma. Alle VisuNet Remote Monitors zijn samengesteld en gecertificeerd voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. Dankzij Pepperl+Fuchs’ diepgaande expertise in explosiebeveiliging liep de installatie van een leien dakje. In combinatie met de innovatieve RM Shell 4 firmware vormt de software-integratie in het bestaande SCADA-systeem geen probleem. Hierdoor is het ook mogelijk om andere processen in de installatie met de Remote Monitor te besturen.
Met de VisuNet Remote Monitor en VisuNet RM Shell firmware zijn installatie en dagelijks gebruik enorm eenvoudig. Slechts drie stappen zijn nodig om de Remote Monitor op te starten. De menugestuurde interface is bovendien intuïtief en vereist geen voorafgaande kennis. Dankzij de auto-connectfunctie verbindt de Remote Monitor zich automatisch met het bestaande SCADA-systeem, zodat er geen nood is aan verdere manuele configuraties door de systeembeheerder. Zelfs tijdelijk verbroken verbindingen worden automatisch hersteld.