Fabrieken, producten en systemen worden meer en meer genetwerkt. Dit was een belangrijke aansporing tot de vastlegging van de Machine-to-Machine (M2M) communicatienormen. In recente jaren heeft zich alvast één norm op de markt ingeburgerd: OPC UA. Deze platformonafhankelijke, open architectuur werd ontworpen voor informatie-uitwisseling in industriële communicatie. Naast M2M-communicatie ondersteunt de technologie gegevens- en informatie-uitwisseling tussen machines en overkoepelende systemen in Industrie 4.0-omgevingen. Pepperl+Fuchs introduceert ‘s werelds eerste IO-Link-master met een OPC UA-interface die de voordelen van de architectuur in één apparaat combineert.
OPC UA, wat voor ‘Open Platform Communications Unified Architecture’ staat, zorgt voor een platform- en fabrikantonafhankelijke en interoperabele samenwerking tussen machines in productie-installaties en maakt communicatie tussen machines en systemen mogelijk—zowel in gesloten netwerken als via internet. OPC UA is meer dan zomaar een communicatieprotocol omdat de architectuur ook gegevensmodellen en interactieconcepten omvat. De interface is bovendien schaalbaar, wat hem geschikt maakt voor zowel klein- als grootschalige infrastructuren, en ondersteunt het gebruik van mobiele apparatuur.
OPC UA is gebaseerd op normen en richtlijnen die moeten worden nageleefd voor een conform OPC UA-gebruik. Op deze manier helpt de technologie fabrieksprocessen nog efficiënter maken terwijl de gegevensuitwisseling op alle niveaus beveiligd wordt.
Voor het eerst heeft Pepperl+Fuchs OPC UA in haar IO-Link-masters geïncorporeerd en introduceert het bedrijf de ICE 2 (EtherNet/IP)- en ICE3 (PROFINET)-masterseries, naast haar ICE1-masters die worden ingezet voor PLC-gestuurde systemen en tijdsgevoelige toepassingen. Beide nieuwe IO-Link-masterseries beschikken over een OPC UA-interface en realtime veldbusprotocol, wat hen ideaal maakt voor cloud-gestuurde toepassingen die minder tijdsgevoelig zijn. Dankzij een volledig internet-gestuurd configuratiemanagement dat geen bijkomende software vereist, garanderen ze een efficiënte indienstname en zijn ze een perfecte oplossing voor standalone toepassingen zonder overkoepelende PLC. De module-instellingen kunnen als apart bestand worden opgeslagen, zodat de configuratie snel op een nieuw toestel kan worden overgedragen (‘module cloning’).
Een gelijktijdige, storingsvrije communicatie via OPC UA en ethernet-gestuurde veldbusprotocollen maakt ook hybridesystemen mogelijk. In deze gevallen coördineert een PLC alle tijdsgevoelige applicaties en processen, terwijl minder tijdsgevoelige, samengevoegde apparaatinformatie naar de cloud wordt doorgestuurd. Dankzij het MultiLink-protocol kunnen gebruikers tegelijkertijd via de PLC en de cloud toegang tot het apparaat verkrijgen.
Fabrikant- en platformonafhankelijke uitwisseling van informatie (M2M-communicatie)
Flexibele oplossing voor zowel cloud-gestuurde als hybridesystemen die een PLC en de cloud combineren
Volledig internet-gestuurd configuratiemanagement voor een gebruikersvriendelijke indienstname
Klonen van modules laat eenvoudige toestelverwisseling en fabrieksuitbreiding toe