De snelle en eenvoudige uitwisseling van informatie en gegevens is een primaire bouwsteen voor de in opkomst zijnde digitalisering. Het probleem is dat er vaak geen duidelijke link bestaat tussen product en documentatie, of dat fabrikanteninformatie op verschillende wijze wordt vermeld of gestructureerd. Dit leidt tot het nodige speurwerk en manuele inspanningen, zoals bijvoorbeeld voor onderhoud of bij installatie—wat hogere kosten met zich meebrengt.
Als lid van het “Digital Data Chain” of DDC-consortium, werkt Pepperl+Fuchs samen met andere ondernemingen van de procesautomatiseringssector aan de ontwikkeling van normen en platformen die zowel de automatische identificatie van voorwerpen als de efficiënte uitwisseling van informatie bevorderen.
Hiervoor verlaat het consortium zich op normen zoals:
Als stichtend lid, slaagde Pepperl+Fuchs er reeds in om samen met partners en bedrijven uit de procesautomatiseringsindustrie een norm te ontwikkelen voor de automatische identificatie van objecten: DIN SPEC 91406. Deze DIN-specificatie wordt momenteel als deel van een internationaal project verder uitgewerkt in IEC-norm 61406, wat het internationaal belang ervan onderschraagt.
De in DIN SPEC 91406 gestandaardiseerde “identifiers for instance-level objects”, zoals bijv. een unieke identificatiecode voor elk individueel serienummer, maken het mogelijk om fabrikanteninformatie, zoals nazicht en onderhoudsplannen, aan het product toe te kennen. Door de geschikte systemen te gebruiken, kunnen individuele componenten van een installatie op deze manier snel en makkelijk met behulp van mobiele apparaten worden geïdentificeerd. De vereiste informatie kan gelijk waar en gelijk wanneer worden ingezien—op alle procesniveaus en gedurende de volledige levenscyclus van het product. Dit spaart bedrijven niet enkel tijd en geld, maar draagt ook een steentje bij tot milieubescherming. Digitale gegevensverwerking spaart enorme hoeveelheden papier en vermijdt daardoor kostelijke productie-, verwerking- en opslagprocessen.
De VDI-richtlijn nr. 2770 “Digitale fabrikanteninformatie” is een procesautomatiseringsrichtlijn die illustreert hoe informatieve en instructieve fabrikantendocumentatie op digitale en gestandaardiseerde wijze kan worden uitgewisseld. Om een maximum aan bedrijfsoverstijgende neutraliteit over de hele waardeketen te garanderen, legt de richtlijn de eigenschappen, structuur, omvang, inhoud en gegevensopmaak van de documentatie vast. Zo wordt een soort "levenscyclusbestand" voor elk product gecreëerd met primaire informatie, van productie tot indienstname. Werknemers kunnen deze gegevens en informatie bekijken en delen via uitwisselingsplatformen op basis van de cloud. Dit zou speurwerk in grotere bedrijven moeten helpen beperken en processen efficiënter maken.
Neem contact op met Artur Bondza indien u nog vragen heeft.
E-mail: abondza@de.pepperl-fuchs.com