In een voortdurend succesverhaal presenteert Pepperl+Fuchs nu de nieuwe generatie van de bekende op LoRaWAN-gebaseerde ultrasone sensoren van "WILSEN". De draadloze sensoren, die werken op batterijen en dikwijls worden gebruikt in de afvalverwerkingsindustrie, als bescherming tegen overstromingen en in industriële omgevingen, hebben een aantal geavanceerde aanpassingen en toevoegingen gekregen. Deze verhogen het gebruikersgemak aanzienlijk en zorgen op hetzelfde moment voor een nog nauwkeurigere afstemming voor specifieke vereisten van de toepassing.
Als onderdeel van de introductie van de nieuwe generatie wordt de portfolio van WILSEN-apparaten geherstructureerd. Terwijl apparaten voor normale niveaumetingen verder blijven gaan onder de naam "WILSEN.sonic.level," zullen specifieke gespecialiseerde apparaten voor afstands- en niveaumetingen nu deel gaan uitmaken van het type "WILSEN.sonic.distance". In plaats van een vulniveau zenden deze ultrasone sensoren de amplitudewaarde uit die overeenkomt met de ontvangen echo. Dit levert bijvoorbeeld informatie op over hoe goed de sensor op het object dat wordt gedetecteerd, is gericht en kan ook dienen als indicator voor een betrouwbare detectie van het object onder de huidige omgevingsomstandigheden.
Dankzij een verbeterde afstandswaarderesolutie van 1 mm, bieden zowel de WILSEN.sonic.level- en WILSEN.sonic.distance-sensoren het nauwkeurigheidsniveau dat vereist is voor uitdagende toepassingen. Naast de versies van 2,5 en 4 meter, zijn er nu ook versies met een detectiebereik tot 7 meter beschikbaar voor gebruikers. Dit toegenomen detectiebereik breidt het bereik van toepassingen voor de LoRa draadloze ultrasone sensoren verder uit en laat de detectie van vulniveaus in grotere silo's en tanks of de metingen van bijvoorbeeld hogere bruggen toe.
Met deze nieuwe generatie wint LoRa-communicatie via een downlink-kanaal ook terrein met de WILSEN-sensoren: Zodra de apparaten zijn geïntegreerd in een LoRaWAN-netwerk, kunnen parameterinstellingen in de sensor op afstand worden bekeken en eenvoudig worden aangepast. Pepperl+Fuchs biedt ook een speciaal geprogrammeerde webservice hiervoor. Met slechts een paar kliks kunnen downlink-ladingen worden aangemaakt als HEX-codes en rechtstreeks via de Network API Key worden overgedragen naar wachtijr voor berichten in de TTN (The Things Network) en ChirpStack (v3 en v4) IoT-platforms.
Als er een ander IoT-platform dan TTN of ChirpStack wordt gebruikt of wanneer er geen Network API Key beschikbaar is, kan de HEX-code ook eenvoudig naar vergelijkbare toepassingen worden gekopieerd en geplakt en via downlink daar heen worden verzonden. Een downlink antwoorddecoder, die eveneens is geïntegreerd in de Pepperl+Fuchs-webservice, maakt het mogelijk om bevestigingsberichten van de WILSEN-sensoren te ontcijferen in voor mensen leesbare platte tekst.
Bovendien laat het downlink-kanaal het nu toe om het meet- en zendinterval van de WILSEN-sensoren aan te passen naar tien minuten zonder de LoRaWAN-zendtijdbeperkingen te schenden. Dit heeft voordelen, zeker bij toepassingen waarbij niveaus worden gemeten: In het geval van voorspelde regenval wordt de WILSEN-sensor op voorhand via de downlink naar het meetinterval van tien minuten overgeschakeld, zodat snelle niveauveranderingen en mogelijke overstromingsrisico’s onmiddellijk in de meetgegevens zichtbaar worden. Na de regenval keert de sensor terug naar zijn initiële uitvoerstatus, ook weer via een downlink-commando, om batterij te sparen bij het uitvoeren van zijn taak.
Pepperl+Fuchs biedt ook een gratis online app voor de looptijd van batterijen voor de nieuwe WILSEN-generatie om de batterijprestaties nog meer te optimaliseren. Deze tool helpt gebruikers de verwachte levensduur van de batterij van hun WILSEN-sensoren te berekenen op basis van een aantal parameters. Deze omvatten de locatie (binnen en buiten), meting en zendfrequentie, en de kwaliteit van het LoRaWAN-netwerk op de gebruikslocatie. De resultaten van de berekening helpen om de juiste sensorwaardes in te stellen voor de toepassing en om de langst mogelijke gebruikstijd van de batterij te verkrijgen. Daarnaast kan de tool gebruikt worden om de intervallen te schatten om de batterij te vervangen om storingen van apparatuur en dure onderhoudswerkzaamheden te voorkomen.