Digitalisera industriella leveranskedjor i medelstora företag
Vårt bidrag till Manufacturing-X
Nästa steg i Industri 4.0: Med Manufacturing-X-initiativet skapar den tyska plattformen Plattform Industrie 4.0 ett effektivt datautrymme som kan användas mellan branscher och företag – med målet att möjliggöra multilateralt samarbete inom leveranskedjor och ta digitala värdeskapande processer till en ny nivå.
Som ett företag som bidrog till Industri 4.0 från början, till exempel genom att arbeta med Referensarkitekturmodellen Industri 4.0 (RAMI), deltar Pepperl+Fuchs aktivt i nästa utvecklingssteg som en del av Manufacturing-X: Vår expertis fokuserar på intelligent användning av olika tekniker och standarder för heltäckande digitalt samarbete inom ett dataekosystem.
Pepperl+Fuchs har varit en ständig förespråkare för Industri 4.0 från början och förstår hur digitalisering ska implementeras från verkstadsgolvet till kontorsgolvet.
Vår portfölj omfattar olika sensor- och gränssnittstekniker plus motsvarande kunskap om programvara och integrering.
Oavsett om det gäller tillverkning eller processanläggningar – med kunder i nästan alla branscher har vi flera decenniers erfarenhet som vi kan dra nytta av när vi arbetar med Manufacturing-X.
Från IEC 61406, IEC 63278, VDI 2770, IEC 62264 och IEC 62890 till kunskap om explosionsskydd och funktionssäkerhet – hur vi bidrar till Manufacturing-X baseras på en djup förståelse för olika bestämmelser och standarder.
Vi anser att förverkligandet av datautrymmen som delas mellan företag och branscher, till exempel Manufacturing-X, kräver standardiserade virtuella representationer av alla fysiska eller digitala tillgångar i värdekedjorna. Därför anser vi att Asset Administration Shell (AAS) är det mest framtidssäkra och lovande sättet att implementera digitala tvillingar i arbetsflöden för Industri 4.0: Det säkra, standardiserade och maskinläsbara formatet möjliggör interoperabilitet mellan lösningar från olika leverantörer. Det gör det till ett viktigt verktyg för implementering av digitala märkskyltar, digitala produktpass eller decentraliserade register.
För digitalt samarbete inom hela Manufacturing-X-dataekosystemet krävs standarder och strukturer som reglerar dataflödet. Bland annat spelade Pepperl+Fuchs en viktig roll i utvecklingen av RAMI 4.0-modellen, som är en tydlig väg mot en digitalt nätverksansluten framtid med industri- och produktionssystem. Som en 3D-karta utgör den grunden för utveckling och implementering av Industri 4.0-koncept genom att beskriva kommunikationen mellan både enkla komponenter, som fältenheter och hela fabriker. Det här ramverket ger riktlinjer för att samordna de många samtidiga Industri 4.0-aktiviteterna och är den centrala referenspunkten för våra aktiviteter i Manufacturing-X-initiativet.
Kraftfull sensorteknik som på ett tillförlitligt sätt hanterar uppgifter längs produktionslinjen, till exempel objekt- och positionsavkänning, används som grund för automatiserad styrning av produktionsprocesser. Men att nå nästa utvecklingssteg för ett dataekosystem som Manufacturing-X handlar inte bara om att säkerställa att fysiska produktionstillgångar som råmaterial, halvfärdiga varor och slutprodukter går igenom tillverkningsprocessen utan komplikationer.
En konsekvent och standardiserad representation (digital tvilling) av dessa objekt i det virtuella utrymmet utgör grunden för en högre grad av transparens i och motståndskraft hos leveranskedjan, samt ytterligare digitalt värdeskapande. För att ansluta till dessa digitala tvillingar måste alla fysiska tillgångar vara försedda med unika identifierare som kan användas direkt på objekt med olika optiskt läsbara kodsymbologier (t.ex. streckkoder, datamatriskoder, QR-koder) eller i form av RFID-taggar.
Om identifieringstekniker utgör grunden för datautrymmet Manufacturing-X tillhandahåller omlox dynamiken: Den nyligen lanserade, öppna och kompatibla standarden för industriell lokalisering stöder ytterligare omvandling mot helt digitaliserade och papperslösa processer. För första gången erbjuder den plug-and-play-interoperabilitet för en mängd olika tekniker, inklusive UWB, Wi-Fi, GPS, 5G, RFID och Bluetooth. Genom att kombinera alla dessa tekniker inom ramen för omlox skapas ett helt kontinuerligt informationsflöde som sträcker sig långt bortom fabriksdörrarna på ett sätt som aldrig har gjorts tidigare.
Till exempel kan man i truckar utrustade med RFID-läs-/skrivenheter som har modifierats för att uppfylla omlox-standarden fråga om status och plats för specifika varor via GSM och 5G direkt under transport. Den här informationen ökar transparensen och återhämtningsförmågan hos leveranskedjor: När informationen har överförts till programvarusystem på högre nivå, t.ex. ERP och MES, kan den reagera på potentiella transportförseningar och efterföljande processer kan anpassas.
Dessutom är visionen för Manufacturing-X att den ska omfatta processindustrin – och uppfylla de särskilda villkor som krävs. Å ena sidan utgör anläggningens storlek och de tillhörande långa kabelvägarna en utmaning för att överföra större mängder data.
Å andra sidan har den här industrin krav på Ex-skydd som alltid måste följas. Men att balansera dessa förhållanden är ett område med stor potential som kan utnyttjas med intelligent användning av olika infrastrukturtekniker och smarta kommunikationsenheter.
Ex-skydd hade också en allvarlig inverkan på den aktuella definitionen av en digital märkskylt eller en ”identifieringslänk”: Kravet på att göra lagenligt föreskrivna enhetsmärkningar – som blir allt mer komplexa – elektroniskt detekterbara i slutänden, resulterade i IEC 61406, som även omfattar säkra zoner. Den standardiserade identifieraren på instansnivå, dvs. en unik identifierare för varje serienummer, gör det möjligt att länka tillverkarinformation som service- och underhållsplaner till produktinstanser.
Genom att använda lämpliga system kan enskilda komponenter i en anläggning snabbt och enkelt identifieras med hjälp av mobila enheter. Den information som krävs kan nås när som helst, var som helst, på alla processnivåer och under hela produktens livscykel – vilket skapar en annan viktig kommunikationsväg inom det digitala Manufacturing-X-datautrymmet.
I och med införandet av EU:s nya direktiv gällande företagens hållbarhetsrapportering tillsammans med bestämmelser om leveranskedjor och krav på digitala produktpass är en effektiv kommunikationsinfrastruktur viktigare än någonsin. Att skapa den här infrastrukturen i tillverkningsföretag är en uppgift som Pepperl+Fuchs dotterbolag Neoception har åtagit sig att uppfylla: Neoception® Digital Twin Infrastructure erbjuder en innovativ lösning för smidig och effektiv kommunikation i hela leveranskedjan.
Det hjälper företag att upprätta korrekt och tillförlitlig rapportering i enlighet med standarderna för Industri 4.0-plattformen, genom vilken de kan uppfylla nuvarande förväntningar vad gäller ansvarsfulla och hållbara metoder. Neoception har länge varit medlem i standardiseringsorganisationer och har diskuterat med partner som VDI/VDE, ECLASS och IDTA – dessa aktiviteter utgör grunden för den här tekniken.