De veiligheid en traceerbaarheid van voedsel is een onderwerp dat gestaag aan belang wint onder producenten, leveranciers en eindconsumenten. Voorschriften zoals verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en hoofdstuk 9 van het Wetboek van de Verenigde Staten (US Code of Federal Regulations) stipuleren de bindende veiligheidsprocedures inzake voedsel en voedingswaren voor hun leden. Een aspect waarop deze voorschriften echter niet in detail ingaan, is interne traceerbaarheid. Deze fase van de productie biedt aanzienlijke veiligheidsvoordelen. Deze omvatten de mogelijkheid om meer data te vergaren, wat kan leiden tot wezenlijke verbeteringen op het gebied van procesbesturing en voorraadbeheer, alsook tot meer gerichte en nauwkeurige terugroepacties.
Eén van 's werelds voornaamste vleesverwerkende bedrijven in Europa heeft de volledige traceerbaarheid van de vleesverwerking in hun productieplants gegarandeerd met behulp van Pepperl+Fuchs' RFID-technologie. In hun centrale verwerkingsplant voor varkensvlees alleen al worden tot 90 000 varkens per week behandeld. Een transportketting voert de karkassen door de slachterij, waarbij een transponder in elke vleeshaak is ingebouwd. Dit laat een duidelijke identificatie over de volledige productieketen toe.
Het RFID-systeem moet bestand zijn tegen de extreme temperatuurbereiken van -30 °C tot +140 °C die optreden in de loop van het verwerkingsproces. De transponders moeten niet enkel voldoen aan de vereisten qua beoogde bewegingssnelheid en meetafstanden, maar moeten ook een minimum levensduur van vijf jaar bereiken, terwijl de leeskoppen bestand moeten zijn tegen de uitdagende omgevingsomstandigheden van de voedingsindustrie.
Via de unieke informatie die op de RFID-transponders is opgeslagen, worden productspecifieke gegevens vergaard en gedocumenteerd op elk scanpunt. Sommige van deze gegevens hebben betrekking op het gewicht, de afmetingen, de dikte van de vetlaag en, natuurlijk, de toeleverancier. Aan deze informatie zijn ook de resultaten van eventuele veterinaire keuringen verbonden. Gedurende het proces worden deze gegevens op consistente wijze geassocieerd met een specifiek dier.
Na het bestuderen van de verschillende toepassingsvereisten werd geopteerd voor een RFID-systeem met een laag frequentiebereik. IPC02-16- en IPC11-12-transponders werden vlak in de metalen vleeshaken gemonteerd. In een tweede toepassing binnen de productieplant worden deze transponders gebruikt op zogenaamde kerstbomen—speciale rekken gebruikt voor het vervoer van grote stukken vlees in gekoelde vrachtwagens. Hier worden de transponders gebruikt als clips die net voor verzending van het rek kunnen worden losgemaakt en opnieuw worden gebruikt. Een derde plaats waar RFID-transponders worden ingezet is op de plastic transportdozen die via de rollenbanen worden verplaatst. Zij vervoeren de afzonderlijke stukken vlees naar bijkomende verwerkingstations en zijn voorzien van IPC11-50CD-transponders. Deze transponders bevinden zich in de bodem van de dozen en kunnen vanop een afstand van max. 80 mm worden gelezen.
Wat het lezen zelf betreft, werd geopteerd voor IPT-FP RFID leeskoppen. Pepperl+Fuchs biedt behuizingen voor deze apparatuur die vervaardigd zijn uit corrosiebestendig staal en uitermate geschikt zijn voor de uitdagende eisen van de vleesverwerkende industrie. Oorspronkelijk werd PROFIBUS als interface gebruikt. Met de tijd ging het proces echter over naar een PROFINET-interface. Gezien Pepperl+Fuchs producten aanbiedt die compatibel zijn met alle standaard industriële veldbustypes en communicatieprotocols was dit echter geen probleem. Vandaag de dag worden ook IPH-FP7V4A RFID lees-/schrijfkoppen in combinatie met de IDENTControl-besturingsinterface ingezet.
Voor een optimale flexibiliteit leverde Pepperl+Fuchs handheld scanners die met behulp van JavaScript kunnen worden geprogrammeerd en die de specifieke dataformats op betrouwbare wijze verwerken. De programmeerbare transponders laten de klant toe om unieke 40-bits codes op elke tag te schrijven. Of, met de OTP-functie („One Time Programmable”) kan een zogenaamde „fixcode” worden gegenereerd die niet kan worden gewijzigd. De handheld scanners kunnen zo worden geconfigureerd dat ze aan deze vereisten voldoen.
Het ontwerp van de door Pepperl+Fuchs geleverde RFID-technologie biedt indrukwekkende voordelen voor het traceren van voedsel in vleesverwerkende productieplants gezien het systeem een volledig geautomatiseerde en contactloze detectie over de volledige productieketen toelaat. De transponders zijn bestand tegen verontreinigende stoffen en grote temperatuurschommelingen, alsook tegen veranderingen in de vochtigheidsgraad. Deze identificatietechnologie is dan ook zo goed als onderhoudsvrij. RFID-transponders maken het eveneens mogelijk om tijdens het proces informatie te ontvangen en op te slaan. Gezien het om passieve elementen gaat, is geen bijkomende voeding vereist. Vandaag de dag gebruikt deze klant 600 identificatiesystemen en 30 000 RFID-transponders in zijn centrale productieplant—wat een volledig geautomatiseerde en veilige interne tracering van vlees toelaat.