Kömürle çalışan bir elektrik santralinde buhar türbinlerinin rolü, kazan tarafından üretilen sıcak buhardan elde edilen enerjiyi birkaç aşamada dönüş enerjisine dönüştürmektir. Kazan tarafından üretilen buhar ilk olarak soğuduğu yüksek basınçlı türbinden geçer ve ardından ısıtıcıya girer. Buhar ara ısıtıcıda tekrar ısıtılır ve ara basınç türbini üzerinden düşük basınç bölümüne akar. Üretilen dönüş enerjisi, ortak bir mil üzerinden jeneratöre aktarılır ve daha sonra elektrik enerjisine dönüştürülür. Kesinti olmaması için türbinler ve jeneratörler güvenilir şekilde izlenmeli ve tesis ile kontrol odası arasında güvenli sinyal iletimi garanti edilmelidir.
Türbini ve jeneratörü birbirine bağlayan milin yağlama sistemi, yetersiz yağ tabakası nedeniyle malzeme hasarını önlemek için optimum yağ basıncı ve akış hızı olup olmadığı izlenir. Aşırı yağ sıcaklığından kaynaklanan azalan viskozite de benzer sonuçlara yol açacaktır. Buna ek olarak, ortaya çıkan santrifüj kuvvetleri türbine ve jeneratöre zarar vereceği için dönüş hızı belirli hareket değerlerini aşmamalıdır.
Galvanik izolasyon özelliği olan ve SIL3'e kadar fonksiyonel güvenlik sağlayan K-System arayüz modülleri, türbin/jeneratör sistemi ile kontrol odası arasında herhangi bir müdahale olmadan sinyalleri iletir. Güvenli alanda kullanılacak sinyal koşullandırıcılar, doğru olduğundan emin olmak için türbinin ve jeneratörün dönüş hızını izler. Yağ pompalarındaki basınç ve teslim hızının yanı sıra yağ sıcaklığını da izlerler.
Türbin ve jeneratörün dönüş hızını ölçmek için frekans dönüştürücülerin kullanılması, elektrik santrallerinin devir sayısı çok yüksek olduğunda oluşan hasarın erken tespit edilmesini ve önlenmesini sağlamak ve devir sayısı çok düşük olduğunda izin verilen hat frekansına ulaşılamaması için çok önemlidir. Yağ sıcaklığını izlemek için termokupllar, potansiyometreler ve direnç termometreleri için açma değerlerine sahip sıcaklık dönüştürücüler mevcuttur. Verici besleme cihazları, pompalardan geçen yağ basıncını ve yağ akış hızını izlemek için kullanılır.