Bir atık su arıtma tesisinin biyolojik aşamasında, bir havalandırma tankı ikincil bir çökeltme havuzu ile birleştirilir. Aktif çamur süreci sırasında mikroorganizmalar atık sudaki organik maddeleri besler ve parçalar; bu da sürekli olarak yeni çamur oluşturulmasına neden olur. Aktif çamur daha sonra ikincil bir çökeltme havuzunda atık sudan ayrılır. Tesis, kalan çamurun küçük bir kısmını, tanktaki mikroorganizma konsantrasyonunu korumak için geri çamur olarak havalandırma tankına taşırken, daha büyük kısmı ise daha fazla arıtma için fazla çamur olarak olgunlaştırma kulesine girer.
Biyolojik aşamanın temel amacı organik bileşenleri parçalamaktır. Aktif çamur, mekanik temizlik aşamalarından gelen atık su ile karıştırılır ve ayrıştırma sürecine beslenir. Organizmaların çevre koşulları izlenmelidir ve bu koşullar korunmazsa karşı önlemlerin alınması gerekebilir. Bunu yapmak için oksijen konsantrasyonu, pH değeri, sıcaklık ve redoks potansiyeli hakkında bilgi toplanır. Arıtılmış atık suyun su kalitesi, su kanallarına boşaltılmadan önce ikincil çökelti havuzunun çıkışında kontrol edilmelidir. Suyun kalite ölçümüne oksijen konsantrasyonu, pH değeri ve sıcaklık gibi parametreler dahildir. Biriken çamur, havalandırma tankındaki minimum mikroorganizma konsantrasyonunun korunduğundan emin olmak için kontrollü şekilde havalandırma tankına geri gönderilmelidir.
Biyolojik aşama ve ikincil çökeltme havuzu patlama riski oluşturmadığından, K- veya SC-System sinyal koşullayıcılar arayüz modülleri olarak kullanılabilir. Havalandırma deposunda, mikroorganizmalarla ilgili parametrelere sahip sensör sinyalleri, verici güç kaynakları ve sinyal dönüştürücüler tarafından kontrol paneline gönderilir. Aynı şekilde, çamur seviyesi verileri ve kalite kontrol parametreleri de verici güç kaynakları ve sinyal dönüştürücüler gibi analog giriş sinyalleri modüllerinden iletilir.