Tesisler, ürünler ve sistemler daha fazla bağlantılı hale geliyor. Bu, makineler arası (M2M) iletişim standartlarının belirlenmesi için çalışmalar yapılmasını sağlamıştır. Son yıllarda bu standartlardan biri halihazırda kendini kabul ettirmiştir: OPC UA. Bu tedarikçiler arası açık mimari, endüstriyel haberleşmede bilgi alışverişi için tasarlanmıştır. Makineler arası (M2M) iletişiminin yanı sıra teknoloji, Endüstri 4.0 ortamlarında makineler ve daha üst düzey sistemler arasında veri ve bilgi alışverişini desteklemektedir. Pepperl+Fuchs, mimarinin avantajlarını tek bir cihazda birleştiren OPC UA arayüzüne sahip dünyanın ilk IO-Link masterını sunar.
Açık Platform İletişimleri Birleşik Mimarisinin kısaltması olan OPC UA, üretim sırasında makinelerin platformdan bağımsız olmalarını, birlikte çalışabilmelerini ve tedarikçiler arasında iş birliğini sağlar ve makineler ve sistemler arasında iletişimin hem kapalı ağlarda hem de internet üzerinden gerçekleşmesini mümkün kılar. OPC UA sadece bir iletişim protokolünden ibaret değildir, çünkü mimari aynı zamanda veri modelleri ve etkileşim konseptleri de içerir. Arayüzün de ölçeklenebilir olması sayesinde hem küçük hem de büyük ölçekli altyapılar için uygundur ve mobil cihazlarla kullanımı destekler.
OPC UA, OPC UA haberleşmesinin uyumlu kullanımı için izlenmesi gereken standartlara ve kılavuzlara dayanır. Böylelikle teknoloji, tesislerdeki işlemleri daha verimli hale getirmenin yanı sıra tüm düzeylerde sorunsuz bir bilgi alışverişi sağlar.
Pepperl+Fuchs, ilk kez OPC UA'yı IO-Link mastera dahil etti ve şimdiyse PLC tabanlı sistemler ve zaman açısından kritik uygulamalar için kullanılan ICE1 ana sistemi serilerinin yanı sıra ICE2 (Ethernet/IP) ve ICE3 (PROFINET) ana sistemi serilerini piyasaya sunuyor. Her iki yeni IO-Link master serisi de bir OPC UA arayüzü ve gerçek zamanlı bir fieldbus protokolü ile birlikte sunulur ve bu da onları zaman açısından daha az duyarlı bulut tabanlı uygulamalar için ideal bir çözüm haline getirir. Ek yazılım gerektirmeyen tamamen web tabanlı konfigürasyon konsepti sayesinde verimli devreye alma işlemlerini örneklerle sunar ve üst seviye PLC'ye sahip olmayan bağımsız uygulamalar için en ideal çözümdür. Tüm modül ayarları ayrı bir dosya olarak kaydedilebilir, böylelikle konfigürasyon kolayca yeni bir cihaza aktarılabilir (modül kopyalama).
OPC UA ile eş zamanlı kesintisiz iletişim ve Ethernet tabanlı fieldbus protokolleri de hibrit sistemleri mümkün kılar. Bu gibi durumlarda; PLC tüm zamana duyarlı uygulamaları ve işlemleri koordine ederken zaman açısından daha az duyarlı olan birleştirilmiş koşul verileri ise buluta aktarılır. MultiLink protokolü sayesinde kullanıcılar PLC ve bulut üzerinden cihaza aynı anda erişebilirler.
Tedarikçiler arası, platformdan bağımsız bilgi alışverişi (M2M iletişim)
Hem bulut tabanlı hem de hibrit sistemler için PLC ve bulut kombinasyonuyla esnek çözüm
Kullanıcı dostu devreye alma için tamamen web tabanlı konfigürasyon konsepti
Modül kopyalama işlevi, kolay cihaz değiştirme ve tesis genişletme olanağı sağlar