Geen compromissen!
De toch-maar-liever-niet-botsen airbag?
Een beetje veiligheid is niet genoeg—vertrouw op de experts.
Met de nieuwe analoge, SIL 3- gecertificeerde uitgangsmodules vult Pepperl+Fuchs het laatste gat in haar portfolio van SIL 3-gecertificeerde galvanische scheidingen. Intrinsiekveilige SIL 3-componenten zijn nu beschikbaar voor alle signaaltypes—digitaal en analoog, voor besturingssignalen naar actuatoren en voor meetsignalen afkomstig van veldapparatuur, als modules voor DIN-railmontage en als galvanische scheidingselementen in moederborden.
Voor praktische toepassingen betekent dit dat een eventuele omzeiling met redundante SIL 2-componenten zoals die in het verleden soms noodzakelijk was, niet langer nodig is voor SIL 3-toepassingen: klepstandstellers, elektroventielen of HART IP-omvormers in intrinsiekveilige SIL 3-toepassingen kunnen nu direct met het besturingssysteem worden verbonden met behulp van één enkele veiligheidsbarrière.
Pepperl+Fuchs voldoet aan de randvoorwaarden van functionele veiligheid conform SIL 3 zonder het gebruik van speciale noodstopkleppen en veiligheidskleppen. In plaats daarvan worden de bestaande analoge klepstandstellers tot op zekere hoogte in discrete modus gebruikt. Ze zijn ofwel volledig open of gesloten.
De functionele veiligheidsinspectie overeenkomstig SIL 3-normen wordt gerealiseerd door deze klepstandstellers te activeren met behulp van HART-signalen voor partial stroke tests, naast hun eigenlijke functie. Deze testen laten een functionele inspectie toe zonder stillegging van de volledige ingrediëntentoevoer en zonder redundante hardware. De KCD2-SCD-Ex 1 SMART current driver, bijvoorbeeld, is geschikt voor deze functie tot SIL 3-veiligheidsniveau.
Glijlagers zorgen voor een betrouwbare smering in machines die aan hoge snelheid draaien. Ze garanderen minimale wrijvingsverliezen en spelen een cruciale rol in de verlenging van de levensduur van de machine. Op deze manier worden bijvoorbeeld ook turbines en generatoren volledig gesmeerd, opdat de wrijving tussen metalen oppervlakken wordt overgebracht op het vloeibaar smeermiddel en slijtage wordt vermeden. Om dit effect te bereiken, moet de smeerlaag onder druk worden gezet, omdat dit de enige manier is om de contactoppervlakken op betrouwbare wijze van elkaar te scheiden. Bij hydrostatische glijlagers wordt een oliepomp gebruikt om een constante oliedruk en betrouwbare smering te garanderen.
Een druktransmitter met een meetuitgang van 4 > 20 mA is ideaal voor het ononderbroken toezicht op de oliedruk in de smeercyclus. Een transmittervoeding levert een intrinsiekveilige stroomtoevoer en garandeert dat alle gegevens op betrouwbare wijze worden doorgestuurd. Vaak worden voor dergelijke toepassingen KCD2-STC-Ex1.ES-modules gebruikt. Ze zijn geschikt voor toepassingen tot SIL 3 in overeenstemming met veiligheidsbasisnorm IEC/EN 61508.
De betrouwbare weergave van een alarmsignaal in geval van brand berust op een veilige signaaloverdracht aangevuld met een galvanische scheiding tussen besturings- en veldcircuits. De ETS-veiligheidsrelais (energized-to-safe) van Pepperl+Fuchs werden speciaal voor dit doel ontworpen.
Het KFD2-RSH-1.2E.L-veiligheidsrelais is een voorbeeld uit deze productreeks. Het voldoet aan de vereisten voor ingebouwde veiligheid in overeenkomst met SIL 3-normen en wordt gebruikt voor de veilige voeding van apparaten. Periodieke diagnostische en normtesten worden uitgevoerd om de correcte werking van aangesloten apparatuur te controleren en te garanderen dat zowel een brandalarm als automatische blusmaatregelen op betrouwbare wijze worden getriggerd in geval van brand.
In diesellocomotieven worden meestal grote dieselmotoren met duizenden paardenkrachten ingezet. Motoren van dit kaliber worden ook vaak gebruikt als noodstroomvoorziening. Het lucht-brandstofmengsel ontsteekt in de motor en vertegenwoordigt vrijwel geen risico voor de motor zelf of voor het personeel dat in de nabijheid van de motor werkt. De situatie wordt pas gevaarlijk indien één van de brandstofleidingen defect is en brandstof eruit lekt.
De voornaamste vereiste voor de betrouwbare activering van alarmsystemen en automatische blusinstallaties is een feilloze signaaloverdracht van het veldcircuit naar het besturingscircuit, die galvanisch van elkaar gescheiden zijn. KFD2-RSH-1.*D.*-veiligheidsrelais zijn ideaal voor dergelijke toepassingen. Deze veiligheidsrelais voldoen aan de vereisten van SIL 3 conform IEC 61508 en van PL e-normen conform EN/ISO 13849—een meerfasig redundantieconcept om ervoor te zorgen dat storingen vrijwel onmogelijk zijn.
In ons downloadbaar compendium voor functionele veiligheid verklaren we de concepten en definities die nodig zijn om risico’s tot een aanvaardbaar niveau te herleiden. Het compendium bespreekt de specifieke normen en definities van gevaren en methodes voor risicobeoordeling.
Leer hoe u op succesvolle wijze veiligheidsapparatuur kunt integreren en volg onze praktische casestudy die een vereenvoudigd voorbeeld van een overvulbewakingssysteem gebruikt. Het compendium bevat ook een verklarende woordenlijst en lijst van afkortingen, waarin u, zo nodig, snel veiligheidsterminologie kunt opzoeken.
Pepperl+Fuchs biedt een interessante keuze aan opleidingsprogramma’s voor automatiseringsprofessionals. Deze programma's zijn gericht op management, engineering-, productie- en veiligheidspersoneel betrokken bij het ontwerp en gebruik van materieel op plaatsen waar een potentieel explosieve atmosfeer heerst.
Een uitgebreide, inhouse expertise is vitaal gebleken voor Pepperl+Fuchs’ toonaangevende rol op het gebied van functionele veiligheidscomponenten. In dit interview uit ons digitaal magazine "amplify" bespreken het hoofd van de afdeling Functionele Veiligheid, Michael Kindermann, de verantwoordelijke voor Functionele Veiligheid, Hasan Sülük, en de verantwoordelijke voor Opleiding en Inbedrijfsstelling, Dr. Andreas Hildebrandt, hun dagelijkse werkzaamheden, de huidige normen waaraan hun producten moeten beantwoorden en methodes voor kennisoverdracht.
Pepperl+Fuchs organiseert elk jaar een SIL-colloquium, een evenement dat zowel door sprekers als deelnemers ten zeerste wordt gewaardeerd. Bekijk ons kort overzicht van de tiende editie en ontdek wat deze SIL-bijeenkomsten zo speciaal maakt.
Meer informatie over de veelbewogen geschiedenis van functionele veiligheid in dit interessant gesprek met twee van onze industriedeskundigen: Waar ligt de oorsprong? Welke mijlpalen hebben de discipline veranderd? Waar staan de industrie en Pepperl+Fuchs nu? In het gedetailleerd interview ontdekt u het antwoord op deze vragen.