Met de nieuwe analoge, SIL 3- gecertificeerde uitgangsmodules vult Pepperl+Fuchs het laatste gat in haar portfolio van SIL 3-gecertificeerde galvanische scheidingen. Intrinsiekveilige SIL 3-componenten zijn nu beschikbaar voor alle signaaltypes—digitaal en analoog, voor besturingssignalen naar actuatoren en voor meetsignalen afkomstig van veldapparatuur, als modules voor DIN-railmontage en als galvanische scheidingselementen in moederborden. Voor praktische toepassingen betekent dit dat een eventuele omzeiling met redundante SIL 2-componenten zoals die in het verleden soms noodzakelijk was, niet langer nodig is voor SIL 3-toepassingen: klepstandstellers, elektroventielen of HART IP-omvormers in intrinsiekveilige SIL 3-toepassingen kunnen nu direct met het besturingssysteem worden verbonden met behulp van één enkele veiligheidsbarrière.
Dit geeft een aanzienlijke beperking van inspanning en kapitaal die meestal gepaard gaan met talrijke SIL 3-toepassingen, zoals de besturing van turbogeneratoren en compressoren of de werking van branders, waar veldapparaten in de explosiegevaarlijke omgeving met analoge signalen moeten worden bestuurd. Wegens het gebrek aan geschikte SIL 3-gecertificeerde galvanische scheidingen voor de overdracht van signalen tussen het besturingssysteem en de veldapparatuur, moesten de signaalcircuits vroeger worden opgesteld met behulp van redundante SIL 2-geclassificeerde apparaten—in overeenstemming met de desbetreffende normatieve vereisten. Tegenwoordig volstaat hiervoor het gebruik van een interfacemodule met SIL 3-classificatie. Wanneer, bijvoorbeeld, een lang testinterval moet worden gerealiseerd, is het aangewezen om galvanische scheidingen met SIL 3-waarde in SIL 2-toepassingen te gebruiken.
SIL 3 is niet zomaar SIL 3: gebruikers moeten een aantal belangrijke aspecten in acht nemen bij het inzetten van SIL 3-geclassificeerde componenten. SIL 3-interfacemodules moeten passen in het volledige "signaalcircuit"-systeem met al zijn karakteristieke waarden. In overeenstemming met IEC-norm 61508 mogen deze modules de gemiddelde waarschijnlijkheidgraad dat een fout zich zal voordoen - de “probability of failure on demand” of PFD - niet overschrijden. De PFD speelt een fundamentele rol in de modus met lage aanvraagfrequentie (beperkte vraag naar veiligheidsfunctie) zoals die typisch in procesautomatiseringstoepassingen wordt teruggevonden.
SIL is functie-gedreven, wat betekent dat een SIL-niveau wordt toegekend aan een veiligheidsrelevante functie, die verschillende functiegroepen omvat. In een signaalcircuit worden aan deze functiegroepen zogenaamde “faalbudgetten” (fault budgets) toegekend. Een typische indeling is bijv. 40% voor de sensoren, 25% voor de actuatoren en 15% voor het besturingssysteem. De signaalpaden tussen het veldapparaat en de controller, of vice versa, zouden elk 10% voor hun rekening nemen.
Bij het kiezen van een geschikte galvanische scheiding voor een SIL 3-toepassing is het steeds aangeraden het veiligheidshandboek ervan te bekijken om na te gaan hoe de PFD-waarden in het gehele systeem passen. Gebruikers zouden er, indien mogelijk, voor moeten zorgen dat de gemiddelde waarden niet worden overschreden voor modules die gecertificeerd zijn als “geschikt voor SIL 3”. Anders moeten andere apparaten in het circuit dit compenseren aan de hand van betere waarden. In geval van twijfel, staan Pepperl+Fuchs' functionele veiligheidsexperts klaar om u deskundig advies te geven over de ontwikkeling van uw specifieke toepassing in overeenstemming met actuele SIL-waarden en normen.
Pepperl+Fuchs biedt een portfolio van SIL 2- en SIL 3-geclassificeerde apparatuur die uniek is in omvang, waardoor klanten overal ter wereld toegang hebben tot een ongeëvenaard assortiment modules voor SIL-toepassingen. De meer dan 10 miljoen SIL-gecertificeerde componenten die reeds wereldwijd geïnstalleerd werden, geven blijk van de decennialange expertise in functionele veiligheid en hoge kwaliteit van onze SIL-producten.
Pepperl+Fuchs is een pionier op het gebied van functionele veiligheid en kan bogen op een decennialange ervaring in de ontwikkeling van veiligheidsapparatuur (oorspronkelijk op basis van de normen die op dat moment golden: DIN4788, VDE0116, VDE0660-209, DIN19250, EN954, en vandaag de dag in overeenstemming met de actuele normen: IEC61508-SIL en EN ISO 13849-PL)
Naast overeenstemming met de vereisten van gebruikersnorm 61511, is Pepperl+Fuchs één van de weinige bedrijven met een gecertificeerd Functioneel Veiligheidsmanagementsysteem.
De portfolio van functionele veiligheidscomponenten is de grootste op de markt qua diversiteit en omvang. Wat galvanische scheidingen met SIL 3-classificatie betreft, is Pepperl+Fuchs de enige leverancier die een volledig productgamma biedt.
In procesinstallaties zijn beide normen voor functionele veiligheid vereist, soms zelfs voor dezelfde functie, zoals bijv. een veilige machinestilstand. Pepperl+Fuchs biedt alle componenten onder één dak.
Onze SIL-componenten zijn gecertificeerd door verschillende instanties om een objectieve beoordeling te garanderen.
Talrijke apparaten waarvoor een interne beoordeling in feite volstaat, worden vrijwillig voor externe evaluatie verstuurd.
We baseren onze overwegingen op het 10%-foutpercentage dat algemeen aanvaard wordt voor interfacemodules in een circuit.
Veiligheidshandboeken bieden informatie over de toepassing van het respectievelijke apparaat, wat vereist is op verschillende tijdstippen in de productlevenscyclus. Ze zijn te allen tijde beschikbaar en kosten onze klanten niets.
Bij Pepperl+Fuchs is uw functionele veiligheid in de handen van gekwalificeerde veiligheidsexperts en functionele veiligheidsingenieurs.
Pepperl+Fuchs werkt samen met de voornaamste fabrikanten van procesbesturingssystemen, die eveneens veiligheidsapparatuur aanbieden.