Glijlagers zorgen voor een betrouwbare smering in machines die aan hoge snelheid draaien. Ze garanderen minimale wrijvingsverliezen en spelen een cruciale rol in de verlenging van de levensduur van de machine. Op deze manier worden bijvoorbeeld ook turbines en generatoren volledig gesmeerd, opdat de wrijving tussen metalen oppervlakken wordt overgebracht op het vloeibaar smeermiddel en slijtage wordt vermeden. Om dit effect te bereiken, moet de smeerlaag onder druk worden gezet, omdat dit de enige manier is om de contactoppervlakken op betrouwbare wijze van elkaar te scheiden. Bij hydrostatische glijlagers wordt een oliepomp gebruikt om een constante oliedruk en betrouwbare smering te garanderen.
Een ontoereikende smering kan serieuze gevolgen hebben. Bij generatoren in een krachtcentrale kan de herstelling of vervanging van beschadigde componenten tot in de tientallen miljoenen oplopen. Daarbij komt nog het verlies aan inkomsten over een verlengde periode.
Dit toont aan hoe belangrijk een toereikende oliedruk is om de wrijving tussen as en lager tot een minimum te beperken. Het is dan ook van fundamenteel belang dat de oliedruk continu wordt bewaakt. Als de oliedruk onder een kritieke drempelwaarde valt of deze in volledig drukloze toestand verkeert, moet dit niet enkel op betrouwbare wijze worden gedetecteerd, maar moeten ook actieve stappen worden ondernomen om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Dit begint met de triggering van een alarm en de activering van een vervangingspomp, en kan eventueel leiden tot de volledige stillegging van de generator.
Een druktransmitter met een meetuitgang van 4 > 20 mA is ideaal voor het ononderbroken toezicht op de oliedruk in de smeercyclus. Een transmittervoeding levert een intrinsiekveilige stroomtoevoer en garandeert dat alle gegevens op betrouwbare wijze worden doorgestuurd. Vaak worden voor dergelijke toepassingen KCD2-STC-Ex1.ES-modules gebruik. Ze zijn geschikt voor toepassingen tot SIL 3 in overeenstemming met veiligheidsbasisnorn IEC 61508.
Het gemeten signaal wordt doorgestuurd naar de veiligheidscontroller in een noodstopvoorziening of Emergency Shutdown System (ESD). Daar wordt het signaal continu geëvalueerd, wat betekent dat ook de oliedruk continu wordt gecontroleerd. Het ESD stelt niet enkel een alarmsignaal in werking wanneer een kritieke meetwaarde wordt bereikt. Het begint ook automatisch de nodige maatregelen te treffen om deze kritieke situatie te verhelpen. Dit omvat, bijvoorbeeld, het opstarten van een vervangingspomp of het volledig stilleggen van de machine.
KCD2-STC-Ex1.ES-transmittervoedingen zijn voorzien van een intrinsiekveilige ingang die de vereiste explosiebeveiliging biedt voor het toezicht op de oliedruk. Galvanische scheiding garandeert eveneens een uiterst robuuste, feilloze signaaloverdracht. Met hun internationale Ex-certificaten en een TÜV-keurmerk voor functionele veiligheid, vormen de galvanische scheidingen een ideale en functionele oplossing voor een brede waaier van essentiële toezichtstaken.
Ze kunnen ook bidirectioneel communiceren met een HART-transmitter. Als het meetsignaal niet enkel naar het veiligheidssysteem, maar ook naar een besturingssysteem of PLC moet worden doorgestuurd, kan de Ex-veilige versie van de splitter (KCD2-STC-Ex1.2O.ES) worden gebruikt.