Anleggsdesignere som skal konstruere anlegg der sensorene skal reagere på forskjellig type metall, har tidligere måttet bruke tid og resurser på spesialtilpasninger og konfigureringer. Standard induktive givere vil ha forskjellig svitsje-avstand avhengig av hvilket metall de skal reagere på. Det er på grunn av at forskjellige metaller har forskjellig reduksjonsfaktor. Sensorer med reduksjonsfaktor 1 har lik svitsje-avstand for alle typer metall. Det var i sin tid Pepperl+Fuchs som fant opp den første induktive giveren, og nå tar vi det et skritt videre ved å introdusere en ny serie sensorer med reduksjonsfaktor 1 og IO-Link interface.
Vår nye serie sensorer med reduksjonsfaktor 1 setter en helt ny standard for pålitelighet og fleksibilitet. Det være seg i sveiseapplikasjoner, applikasjoner med aggresive rengjøringsmidler, og andre krevende applikasjoner. Våre sensorer med reduksjonsfaktor 1 og IO-Link, gir deg ikke bare fordelen med lik svitsjeavstand for alle metaller, men med IO-Link får du også tilgang til diagnosedata og mulighet for fjernkonfigurering.
Vår nye serie sensorer med reduskjonsfaktor 1 og IO-Link kan enkelt konfigureres via styresystemet. I en IO-Link Master lagres sensorkonfigurasjonen, og om sensoren må skiftes ut, blir konfigurasjonen automatisk overført til den nye sensoren. Denne nye serien sensorer er egnet til bruk der det kreves små mekaniske avvik. Gjennom den såkalte IO-Link stability alarm, får man et signat om målet beveger seg på utsiden av den sikre deteksjonsavstanden. Denne funksjonen gjør ikke bare idriftsettelsen enklere. Den legger også grunlaget for forebyggende vedlikehold. En blinkende LED tenner når man er utenfor sikker deteksjonsavstand. Samtidig som signal gis gjennom blinkende LED på sensoren, sendes det også signal via IO-Link til styresystemet. På den måten får man også grunnlag for fjerndiagnose og statistikk.
Om nødvendig kan en sensor med reduksjonsfaktor 1 også benyttes som temperatursensor for å sjekke om driftstemperaturen er innenfor spesifisert område, eller om prosessen er utsatt for kritiske temperaturer. Dermed oppnås en tidlig indikasjon på kritiske temperaturer. Innen en lakkeringslinje kan dette være viktig tilleggsinformasjon.
Sensorer for sveiseapplikasjoner er konstruert for spesielt krevende industrielle miljøer. Sveiseceller i bilindustrien er et godt eksempel på en slik krevende applikasjon. De må tåle magnetisk interferens og også være motstandsdyktige mot sveisesprut.
I såkalt window mode, svitsjer sensorene mellom to punkter og sjekker om objektet er innenfor dette definerte vinduet. Dersom objektet er for nær, kan det være en årsak til potensiell mekanisk skade. I tillegg har man et ekstra utgangssignal som er et signal på deteksjonspåliteligheten. Dette ekstra signalet er spesielt nyttig i applikasjoner med raske bevegelser.
En annen mulighet i disse sensorene er da de kan endres fra normalt åpen (NO) eller normalt lukket (NC) funksjon. Sensoren kan også endres fra å ha normal svitsjeavstand eller dobbel svitsjeavstand. Alle sensorer med reduksjonsfaktor 1 er prekonfigurert med dobbel deteksjonsavstand. Endringen over til normal deteksjonsavstand kan gjøres via IO-Link. På grunn av at disse sensorene har lik deteksjonsavstand overfor alle metaller, kan man redusere antall resevedeler og redusere lagerkostnader.