Üretimde %100 izlenebilirliğin yanı sıra ISO 9000 ile uyumlu kalite güvencesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Üretimin tüm aşamalarının yanı sıra iade durumlarında algılamaya olanak sağlamak için zorunlu tanımlama numarası makine tarafından okunabilir olmalıdır.
Küçük ürünlerde, alanın kısıtlı olması nedeniyle sorunlar ortaya çıkabilir. Bir kural olarak, bu durum Veri Matrisi ECC 200kullanılarak çözülebilir. Bu 2D kod, karakterleri çok küçük bir alana kodlamak için kullanılır. Sınırlar, sadece uygulanan ilgili baskı teknolojisi tarafından belirlenir. Etiket, denenmiş ve güvenilir bir tanımlama yöntemidir. Modern yöntemler, etiketlerin 5 mm x 5 mm formatında kolayca üretilmesini ve otomatik uygulanmasını sağlar. Bu yöntemler, 12 x 12 boyutunda modüle sahip veri matrisi kodunun ısıl aktarım baskı işleminde konumlandırılmasına olanak sağlar. Bu yöntem, örneğin 10 basamaklı bir numaranın sergilenmesine imkan tanır.
Güncel uygulama örneklerinde, 300 dpi çözünürlüğe sahip bir yazıcı kullanılmaktadır. Modül başına 4 nokta çözünürlükte bu yöntem 4 mm x 4 mm kod boyutu ortaya çıkarır. Bu yöntem ayrıca zorunlu kod boşluk alanının korunmasını sağlar. Bu kodlar, hareket halindeyken ODT-MAC310 Veri Matrisi Okuyucu ile okunabilir. Manuel algılama için çeşitli üreticilerin elde taşınan cihazları bulunmaktadır.
Alternatif olarak, lazer ve inkjet yazma gibi doğrudan işaretleme yöntemleri kullanılabilir. Bununla birlikte, söz konusu durumlarda her bir özel uygulama için kullanılabilirlik ölçütü saptanmalıdır. Bu tipte üretilen kodlar standart kalite standartlarını karşılamadığından, özellikle standart okuma cihazlarıyla okunabilirlik her zaman garanti edilemez.