Dizel yakıt ve benzindeki geleneksel dolum istasyonuyla karşılaştırıldığında, hidrojen dolum istasyonundaki tanker açısından büyük bir fark yoktur: Pompaya kadar gitmeniz, nozulu araca takmanız ve yakıt doldurma işlemini başlatmanız gerekir. Ancak arka planda, bazı prosesler hidrojen dolum istasyonunda farklı şekilde çalışır. Bu, alternatif enerji taşıyıcısının aktarılması ile başlar. Geleneksel olarak kamyon ile dolum istasyonuna taşınır ancak düşük basınçlı depolama tankında saklanır. Aktarma sırasında oluşan patlayıcı atmosfer nedeniyle, bir Pepperl+Fuchs markası olan ecom'un sağlam Tab-Ex® 02 DZ1 modeli prosesin güvenli bir şekilde takip edilmesi için uygundur. "Artırılmış güvenlik" tipi koruma (Ex e) içinde cam elyafla güçlendirilmiş polyesterden üretilen bir terminal kutusu, düşük basınçlı depolama tankında güvenli bir sinyal kaynağı sağlar.
Hidrojen dolum istasyonlarındaki en büyük teknik zorluk, dağıtım prosesidir. Düşük basınçlı depolama tankında, hidrojenin basıncı 20 ile 200 bar arasındadır. Ancak dağıtım için araca bağlı olarak bu basınç birkaç kat artırılmalıdır. Bu da yüksek basınçlı kompresör ile sağlanır. Pepperl+Fuchs'un çeşitli bileşenleri, sıkıştırma işlemini takip etmek için uygundur. Örneğin Comtrol IO-Link master ICE2 ve yönetilmeyen Ethernet anahtarı bunun için gereken altyapıyı sağlar. Bir araç ile yüksek basınçlı kompresör arasında çarpışma olması durumunda titreşim sensörleri mevcut olabilecek tüm titreşimleri ölçerken endüktif NAMUR sensörleri de uç konum kontrolünü gerçekleştirir. SR Serisi kontrol kutusu, kompresör kontrolü için ideal çözümdür.
Hidrojen gereken basınca sıkıştırıldıktan sonra dağıtıcıya aktarılabilir. Tankere yakıt doldurma işlemini uygun bir şekilde görmek ve kontrol etmek için Pepperl+Fuchs'un VisuNet FLX Serisinden bir HMI paneli ideal çözümdür. Monitör, dış mekanda korumalı kullanım için uygundur ve optik olarak bağlı ekran sayesinde çok aydınlık koşullarda bile ekran içeriğini görmek kolaydır.
Yakıt alma işleminin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi ve hidrojen kaçağı olmaması için manyetik alan sensörleri nozulun araç deposuna sağlam ve sıkı bir şekilde oturup oturmadığını takip eder. F99 eğim sensörü de öngörülemeyen bir darbenin neden olduğu titreşimler gibi olası titreşimleri algılar ve acil bir durumda yakıt doldurma işlemini durdurabilir.