Lichtbundels worden normaal niet als gevaarlijk beschouwd. Een lichtbron met genoeg sterkte brengt echter een zeker niveau van risico/strong> met zich mee. Het gaat hier niet noodzakelijk om een lichtzwaard uit de film „Star Wars”, maar denk bijvoorbeeld aan een gewone laserpen. Dit kleine apparaat kan permanente oogschade veroorzaken als het niet op correcte wijze wordt gebruikt.
Vandaag de dag verloopt het merendeel van communicatie via glasvezelnetwerken, aangedreven door lasers. In geautomatiseerde productie-installaties verbinden glasvezelkabels allerlei soorten computers, hetzij voor Ethernet-datacommunicatie of de overdracht van veldbussignalen tussen gedistribueerde besturingssystemen (DCS) en Remote I/O-veldapparatuur.
Jammer genoeg kan het gebeuren dat lichtbundels per ongeluk uit hun kabel ontsnappen, bijvoorbeeld in geval van een beschadigde kabel, een geopende insteekverbinding of een slechte lasverbinding. In het slechtste geval zou een kleine lichtbundel zich op een zeer klein oppervlak kunnen richten en de temperatuur ervan boven de ontstekingstemperatuur van de omliggende explosiegevaarlijke atmosfeer doen stijgen.
Deel 28 van IEC/EN 60079 stelt daarom drie manieren voor om glasvezelnetwerken te beschermen. Ex op sh, het „optisch systeem met interlock”, vermijdt ontsteking door de optische transmissie onmiddellijk te verbreken in geval van glasvezelbreuk. Ex op staat voor „inherent veilige optische straling” en beperkt de energie van de lichtbundel, gelijkaardig aan Ex i met koperen kabels. De „beveiligde optische straling” van Ex op pr beperkt de lichtbundel met mechanische middelen zodat deze geen schade kan aanrichten. Dit is vergelijkbaar met Ex e met koperen kabels.
Voor het veilig lassen van glasvezelkabels in explosiegevaarlijke zones beveelt Pepperl+Fuchs haar FXLS2.FO* lasdozen voor glasvezels aan. Zij beschikken over een maximum van 8 lassecties voor 12 fusielassen elk, omvat in een stevige, roestvrijstalen behuizing van de FXLS-serie.
Ze zijn Ex op pr-gecertificeerd („optische straling met beveiligd glasvezelmedium”) in overeenstemming met IEC/EN 60079-28 en kunnen worden gecombineerd met verschillende soorten kabelwartels. Het elektro-gepolijste oppervlak van de behuizing, alsook de opstaande afsluitingsrand laten gebruik in zones met specifieke hygiënevereisten toe.