Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Koeling van het koelwatercircuit in kolencentrales

Toepassing

Stoom die in een krachtcentrale wordt gegenereerd om turbines aan te drijven, wordt na de laatste turbinefase weer omgezet in vloeibaar water. Dit proces vindt plaats in de condensor. Het koelwater wordt naar de condensor gepompt via een pijpleidingssysteem. De warmte van de stoom wordt op het koelwater overgedragen; de stoom condenseert en wordt vervolgens terug naar de boiler gestuurd in de vorm van voedingswater. Het verwarmde koelwater wordt ofwel terug afgekoeld in de koeltoren of onmiddellijk terug in de bestaande water-stoom-cyclus gevoed.

Doel

Het doel is toezicht te houden op de doorstroomsnelheid van de koelwaterpomp zodat een continu condensatieproces kan plaatsvinden in de condensor. Naast de temperatuur van het stromend water wordt ook de temperatuur van het verwarmde koelwater gemeten; uit milieubeschermingsoogpunt zijn er namelijk grenzen aan de hoeveelheid warmte en temperatuur van het water dat in een rivier of kanaal kan worden geloosd.


Voordelen

Interfacemodules van het K-systeem beschikken over functionele veiligheidsniveaus tot SIL 3.
Interfacemodules van het K-systeem beschikken over functionele veiligheidsniveaus tot SIL 3.

De interfacemodules van het K-systeem, met hun galvanische scheiding en functioneel betrouwbaarheidsniveau tot SIL 3, brengen ongestoord signalen over tussen individuele systeemcomponenten en de controlekamer. In het algemeen worden signaalconditioners zonder explosiebeveiligingscertificatie gebruikt in koelwatertoepassingen. Met het K-systeem kan aan alle eventuele behoeften worden voldaan met modules uit dezelfde portfolio. Het compacte en goedkope SC-systeem is ideaal voor de overdracht van analoge meetsignalen. De modules van dit systeem – die slechts zes millimeter breed zijn en op een DIN-rail worden gemonteerd – zorgen voor een veilige galvanische scheiding tussen veldapparatuur en de besturingszijde.


Oplossing

Om de doorstroomsnelheid van het koelwater te optimaliseren op basis van de hoeveelheid warmte die naar de condensor wordt overgedragen en de temperatuur van het stromend water, worden de snelheid van de koelwaterpompen en het debiet gemonitord aan de hand van frequentieomvormers en transmittervoedingen. Naast de primaire snelheidsmeting, beschikken de frequentieomvormers ook over een slipdetectiefunctie om overbelasting of de aanwezigheid van verstoppingen door vreemde voorwerpen te detecteren. De temperatuur van het stromend water en koelwater dat in de stroom wordt geloosd, wordt gemeten met een temperatuuromvormer met grenswaardeschakeling.


Overzicht

  • De doorstroming van het koelwater wordt gecontroleerd door transmittervoedingen en debietmeters
  • De snelheid van de koelwaterpomp wordt bestuurd door frequentieomvormers, die de pomp eveneens helpen beschermen tegen overbelasting
  • Temperatuuromvormers met grenswaardeschakeling voor thermokoppels, potentiometers en weerstandsthermometers garanderen dat de temperatuur van het koelwater continu wordt gemonitord

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de wereld van de automatisering.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.