Tijdens de levensduur van een procesinstallatie zal de gebruikte meet- en besturingstechnologie ongetwijfeld een paar keer moeten worden vervangen. Dit is de ideale gelegenheid voor gebruikers om de besturingstechnologie te actualiseren en de fabriek te digitaliseren met behulp van up-to-date, digitale communicatiemethodes. Het voordeel is dat de gebruiker kan voortbouwen op de reeds geïnstalleerde veldapparatuur met analoge verbindingen, en zo zijn investering kan beschermen. Digitale communicatie verbetert de efficiëntie van een installatie door specifiek gebruik te maken van het hoger volume aan beschikbare informatie, door gegevens correct over te dragen en door een configuratie en diagnostiek vanaf afstand mogelijk te maken.
De fabriek digitaliseren om betere onderhoudsopties te creëren en productiestilstanden te vermijden. De gebruikte apparatuur catalogeren en documenteren—waar mogelijk op basis van geautomatiseerde processen—om conformiteit met de steeds strenger wordende kwaliteitsmanagementvereisten en GMP-richtlijnen te staven. Garanderen dat expertsystemen buiten de traditionele omvang van automatiseringstoepassingen over de informatie beschikken die ze nodig hebben om procesoptimaliseringen aan te kunnen raden. In deze context is het belangrijk om goed functionerende veldapparaten te onderhouden, zodat ze blijvend kunnen worden ingezet in de bedrijfsprocessen. De uitdaging bestaat erin om een aantal verschillende apparaten met zowel analoge als discrete sensortechnologie en actuators te integreren in een state-of-the-art, real-time communicatie-infrastructuur op basis van ethernet en de apparaten te verbinden met een zo groot mogelijk aantal systemen.
De Remote I/O-systemen van Pepperl+Fuchs overbruggen de kloof tussen de reeds geïnstalleerde basistechnologie en een onbeperkt aantal externe systemen. De tot nu toe ongebruikte gegevens in de veldapparatuur wordt uitgelezen met behulp van HART. Door een afzonderlijk HART-modem voor elk kanaal in de I/O-modules te gebruiken, kan de data worden uitgelezen aan de hoogst mogelijke snelheid, die tot 80 keer sneller is dan bij het gebruik van een conventionele HART-multiplexer. Diagnostische informatie, alsook configuratie- en statusgegevens van de veldapparaten worden vervolgens via HART/IP rechtstreeks naar een assetmanagementsysteem of gelijk welk ander noodzakelijke applicaties doorgestuurd. Dit proces loopt gelijktijdig met het PROFINET-protocol gebruikt voor procesbesturing. Andere applicaties kunnen eveneens gebruik maken van HART/IP om de data uit te lezen en ze op passende wijze te verwerken.
Remote I/O garandeert dat de investeringskosten voor de digitalisering van de fabriek aanvaardbaar blijven door:
Dit vereenvoudigt installatiebeheer en beperkt onderhoudskosten. Expertsystemen kunnen de nu beschikbare gegevens gebruiken voor procesoptimalisering, zoals bijvoorbeeld het instellen van de optimale procestemperatuur om de productkwaliteit te verbeteren of de energieconsumptie - en zo ook de productiekosten - te beperken.