Apparatuur die onder de Machinerichtlijn valt, stelt de gebruiker vaak bloot aan gevaren die te maken hebben met mechanische bewegingen of onderdelen. Robots in de werkplaats zijn een uitstekend voorbeeld van dergelijke gevaren. Deze robots zijn geprogrammeerd om op een bepaalde wijze te bewegen, en meestal doen zij dit op zo’n snelle en abrupte manier dat een werknemer die in de weg staat makkelijk kan worden gekwetst. Om deze reden wordt de blootstelling aan dit soort risico veelal beperkt door mechanische beschermingsmaatregelen zoals hekken. Op plaatsen waar werknemers in direct contact komen met de robots wordt het eventueel gevaar beperkt door elektronische middelen zoals veiligheidslichtschermen die de beweging van de robot stoppen wanneer een werknemer de gevarenzone op het verkeerde moment betreedt. De apparatuur die Pepperl+Fuchs voor dergelijke toepassingen levert, heeft in de meeste gevallen zelf geen bewegende onderdelen, maar vormt een deel van veiligheidscircuits waar dit soort beweging beperkt dient te zijn.
Een fundamenteel verschil met de SIL-normering is dat de normen onder de Machinerichtlijn meer waarde hechten aan de risicobeoordeling, die in meer detail wordt beschreven. Een machine/fabriek kan tijdens diens volledige levensduur een gevaar voor mens, machine en omgeving vertegenwoordigen. De moeilijkheid bestaat erin alle gevaren te identificeren en geen enkel risico te missen.
Risicobeoordeling is een continu proces dat op alle gevaren en risico’s moet worden toegepast totdat geen enkel of slechts minimale residuele risico’s (aanvaardbare risico’s) overblijven. De risicobeoordeling volgt de risicoanalyse en wordt in meer detail beschreven op onze SIL-pagina’s.