In de kalandermachine of wals die in de productie van batterijcellen wordt gebruikt, worden verschillende sensoren ingezet om specifieke staten en processen te bewaken. Vandaag de dag beschikken deze sensoren veelal over een IO-Link-interface en kunnen ze extra informatie voor diagnostische en procesoptimaliseringsredenen verzenden naast de eigenlijke meetwaarden. De gegevens worden doorgestuurd naar verschillende besturingsorganen: Naast de machinebesturing, kunnen deze besturingsorganen ook het besturingssysteem voor de volledige fabriek, voor overkoepelende IT-systemen of voor cloud-applicaties omvatten.
Een lokaal verbindingsorgaan zou moeten worden gebruikt om de integratievan de sensoren in overkoepelende systemen te vereenvoudigen. Het moet de gegevens "vergaren" van de verschillende sensoren en ze beschikbaar maken voor de respectieve bestemmelingen. Het zou tevens een parallelle tweerichtingscommunicatie met verschillende niveaus van machinebesturing tot cloud moeten veiligstellen. Het vormt de fundering voor talrijke bijkomende functies, zoals een continu systeemtoezicht, zelftesten voor apparatuur, toezicht op de fysieke verontreiniging voor optische sensoren en de overdracht van systeeminstellingen bij de vervanging van apparatuur en eventuele fabrieksuitbreidingen.
De ICE2/3 IO-Link-masters van Pepperl+Fuchs brengen een verbindingtussen IO-Link-apparatuur op de fabrieksvloer en overkoepelende besturingsorganen tot stand. De modules van de ICE2-serie communiceren via EtherNet/IP, terwijl die van de ICE3-serie PROFINET gebruiken. MultiLinkTM-technologie biedt een tweede bidirectioneel overdrachtskanaal met OPC UA. Dit betekent dat gegevens tegelijk over twee kanalen kunnen worden uitgewisseld: enerzijds tussen veldniveau en de besturing, anderzijds in standaardvorm met andere IT-systemen, zoals gegevensplatformen en cloud-applicaties.
Technische Kenmerken
Verticaal netwerken biedt talrijke opties voor continu toezicht, vraaggedreven onderhoud en assetmanagement. Een ingebouwde webserver geeft gebruikers de gelegenheid apparatuur vanaf afstand te parametreren en IODD-bestanden kunnen worden opgeslagen. De configuratie verloopt heel eenvoudig, gezien de instellingen ook op het apparaat zelf zijn opgeslagen. IO-Link-apparaatidentificatie vereenvoudigt de integratie en vervanging van apparatuur. De fabrikantonafhankelijke, open architectuur van OPC UA en ethernetprotocollen maken het ook mogelijk om hybride-oplossingen te gebruiken.